Speltherapie

Als problemen niet meer weg gaan en praten niet werkt, dan zou speltherapie kunnen helpen.

Kinderen, maar ook volwassenen en bijna-volwassenen, maken veel mee in hun leven. Vaak zijn dat leuke en leerzame dingen, maar soms ook helemaal niet. Dan doen zij ervaringen op die hen onzeker, verdrietig, boos of angstig maken. Vaak vinden ze wel een manier om daar mee om te gaan. Volwassenen praten over hun ervaringen en kinderen spelen er over, totdat zij hun ervaringen een plek kunnen geven. Soms lukt het niet om er zelf uit te komen en heeft een kind extra hulp nodig. Een spelherapeut kan dan helpen. 

Wanneer een kind ervaringen niet meer zelf kan verwerken, komt het knel te zitten. Dit kan gebeuren wanneer ervaringen te heftig zijn, bijvoorbeeld bij traumatische gebeurtenissen. Maar ook andere gebeurtenissen kunnen te zwaar of ingewikkeld zijn voor een kind, zoals een scheiding, verlieservaring, pesten in de klas of ziekenhuisopname

Soms kunnen kinderen ook problemen ervaren thuis. Dan loopt het bijvoobeeld niet meer zo lekker tussen ouders en het kind. Dan lijkt het erop dat ze elkaar niet goed meer begrijpen en ontstaan er snel ruzies. 

Een kind dat knel zit, zal daar niet snel over praten. Vaak begrijpen ze zelf niet wat er aan de hand is. Ze laten het wel zien op andere manieren. Ze kunnen bijvoorbeeld problemen krijgen met slapen (slecht inslapen, angstige dromen), met eten (te veel of te weinig gaan eten) en met hun concentratie (niet kunnen concentreren, heel druk gedrag). Ze kunnen faalanstig zijn, boze en/of verdrietige buien hebben, misschien zelfs agressief worden of juist heel teruggetrokken gedrag laten zien. Daarnaast kunnen kinderen ook lichamelijke klachten hebben, zoals buikpijn/hoofdpijn of problemen krijgen met bedplassen en/of broekpoepen. 

Wanneer deze problemen te lang aanhouden, kan de ontwikkeling van het kind belemmerd worden.

Spelen is voor kinderen een hulpmiddel om uiting te geven aan hoe zij zich voelen en de wereld ervaren. Door te spelen kan het kind zich ontspannen, zijn gedachten en gevoelens uiten en verwerken en experimenteren met ander gedrag. De speltherapeut biedt het kind de mogelijkheid tot het beleven van nieuwe ervaringen en helpt het kind om emotioneel en cognitief nieuwe inzichten te verwerven.